DOP SIURANA

Varietat arbequina. Oli verge extra DOP Siurana.

L'oli d'oliva verge extra DOP Siurana, per a tenir la denominació d'origen protegida en qüestió, ha de complir uns requisits concrets i passar pel Consell Regulador, que és qui atorga la denominació.


Així és l'oli amb DOP Siurana, així és l'entorn, les característiques, la gent, l'elaboració, la producció:

L'Entorn:

L'hivern suau, un estiu sec i càlid, la pluja precisa que porten els vents de llevant, un sol que calma el temperament del mestral quan viatja pel mig de les oliveres per trobar-se a la mar... Les comarques que donen lloc a la Denominació d'Origen Siurana son privilegiades per el seu clima. De la Conca de Barberà i L'Alt Camp a la Ribera d'Ebre; del Priorat a les terres que banya el Mediterrani al Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Camp... Tot s'envolta d'un estat de gràcia que fa que el nostre oli es diferenciï de la resta.

La gent:

El llegat d'una tradició mil·lenària arrelada a la terra i als arbres que broten d'ella, la delicadesa d'unes mans sàvies quan cullen cada oliva, la il·lusió de crear un sabor que els defineix. La gent que dedica un esforç a l'Oli Siurana forma part de la seva Denominació d'Origen més enllà de cada collita. És, en sí mateixa, el sentiment que inspira un gran oli; l'art i el compromís que hi ha darrere d'una feina ben feta.

Entendre l'oli:

La Denominació d'Origen Protegida Siurana és d'una qualitat indiscutible, però la nostra passió per ella va més enllà d'això.

Parlem de la terra, parlem de la gent, parlem d'una comunitat dedicada a l'oli, experta en oli.

A través del nostre sabor volem dir que hem après a entendre l'oli, que sabem trobar quina és la millor terra, el millor moment per a cada feina; que coneixem els processos més adequats i sabem com treure el màxim de cada oliva. Tot perquè l'Oli Siurana es pugui gaudir a la taula en tota la seva plenitud.

Salut:

La dieta mediterrània i l'equilibri que fa d'ella una font de vida no serien igual sense l'oli d'oliva verge extra. L'oli és l'eix fonamental entorn del qual s'elaboren la majoria dels seus plats tradicionals. La seva riquesa amb antioxidants naturals com la vitamina E i els polifenols fa que el llistat dels seus efectes positius sigui interminable. I és important saber-ho: les característiques organolèptiques i els seus efectes més que saludables guarden molta relació mb els seus processos de conreu i elaboració. És per això, precisament, que la qualitat dels olis de la D.O.P. Siurana ha estat constantment reconeguda amb guardons i afalacs des de final dels anys Setanta.


Consell Regulador:

És una Corporació de dret públic constituïda democràticament per representants dels sectors de la producció, la elaboració i la comercialització de la zona de producció. El consell Regulador garanteix que l'oli comercialitzat amb D.O.P. "Siurana" ha estat:

  1. Produït a la zona geogràfica que abasta la Denominació.
  2. Elaborat segons la seva pròpia normativa.
  3. Controlat segons els seus paràmetres de qualitat.

Producció:

La producció d'olivera de la D.O.P. Siurana es realitza mitjançant un conreu acurat i ben controlat per part dels tècnics de l'Agrupació de Defensa Vegetal, amb l'objectiu d'obtenir una collita de gran qualitat en el moment més idoni, quan el fruit reuneix les seves millors propietats. La recollida és manual directament de l'arbre amb el sistema de pentinat i a vegades, amb el sistema de vibració sense perjudicar el fruit, de manera que l'oliva no pateixi cap agressió. El transport fins a l'almàssera es fa amb caixes per a mantenir intacta la qualitat del fruit i el temps transcorregut fins a la mòlta no ha de ser superior a 24 h. des de la recollida, per tal d'obtenir el millor oli d'oliva verge extra.

L'elaboració:

El termini d'elaboració de l'oli és de 24 hores des de la recollida manual de l'oliva que haurà de ser fresca, sana i amb l'índex de maduresa adequat. Les pràctiques de conreu són les tradicionals que tendeixen a aconseguir la millor qualitat de l'oli. Des de fa uns anys, s'ha introduït l'elaboració ecològica en una part de la producció. Les tècniques emprades per a la manipulació i la molta del fruit així com per a l'extracció i la conservació de l'oli estan controlades per tal d'obtenir l'oli de màxima qualitat. La molta, el batut, l'extracció.


Característiques:

L'Oli Diu la veu popular que qui té una gerra d'oli té un tresor. La petita Arbequina és la joia que regala a la Denominació d'Origen de Siurana la seva excel·lència singular. Una varietat d'oliva que aporta suavitat, fluïdesa, complexitat i elegància en la fragància, el detall picant al seu sabor. I que, recollida amb la cura que exigeix el Consell Regulador per a diferenciar als olis verge extra, eleva a l'Oli amb D.O.P: Siurana a la categoria d'elixir daurat.

Oleiques:

Oli Verge: indicatiu de producte natural, obtingut de les olives de primera premsada, mitjançant procediments mecànics que no modifiquen la seva composició natural i per tant, conserven tot el contingut vitamínic y nutricional de l'oli.

Oli Extra: De característiques immillorables de qualitat.

Oli Fruitat: indicatiu de la qualitat i la intensitat dels components aromàtics i de gust. Comunica les seves virtuts d'aroma i sabor als aliments.

Organolèptiques:

Fragant: Olorós, de sensació agradable de netedat i perfum amb matisos propis de la zona de producció, derivats de la varietat d'oliva Arbequina de molt antiga tradició a aquestes comarques.

Equilibrat: Ben construït amb totes les seves propietats gustatives ben distribuïdes.

Rodó: Oli complert, sense cap defecte, amb cos i sensacions de gust persistents.

Físico-Químiques:

  • AcidesaInferior a 0,5°
  • Índex de peròxidsMàxim 15
  • K 270Màxim 0,15
  • HumitatNo superior a 0,1%
  • ImpuresesNo superior a 0,1%

Entitats inscrites a la DOP Siurana: