L'oli verge extra d'arbequina DOP Siurana "El Vergerars"

L'Oli d'Oliva Verge Extra El Vergerars s'elabora exclusivament amb les olives arbequines produïdes pels pagesos de la Cooperativa Agrícola de Salomó.

És la síntesi perfecta entra la terra, el clima, el treball de l'home i la tecnologia; l'encaix entre tradició i modernitat.

Pren el seu nom de l'indret més bonic de la comarca, un feréstec altiplà retallat per un impressionant meandre del riu Gaià. A la base d'un penya-segat imponent s'obre una cova que fou bressol de les primeres comunitats humanes que poblaren el terme a la prehistòria (segon mil·lenni abans de Crist).

A l'Edat mitjana (segle XIII), el monestir cistercenc de Santes Creus senyorejà l'indret; els pagesos, sota la jurisdicció monacal, ja conreaven oliveres en aquell paratge conegut com Quadra de la Solana.

Des d'aleshores les olives es recullen directament de l'arbre, mitjançant el procediment manual de pintes i borrasses i, en acabar la jornada, són portades al molí de la Cooperativa on s'elabora l'oli El Vergerars mitjançant procediments que asseguren esprémer les essències dels fruits, exclusivament mecànics, de centrifugat i decantació.

El molí compta amb un sistema continu de rentat a pressió, molta, batut en calent i doble centrifugació; amb envasadora d'oli i una àrea d'emmagatzematge en local climatitzat.

Tant la maquinària del sistema de molta com la d'envasament són d'acer inoxidable per tal d'assolir els màxims nivells d'higiene i qualitat.

Salomó, amb una superfície 12.44Km², és un terme de muntanya baixa, de secà, situat a 163m d'altitud. Ocupa l'extrem nord oriental del Tarragonès, a la vall baixa del riu Gaià.

És al centre del triangle que formen Tarragona, Valls i el Vendrell, equidistant uns 20Km. d'aquestes poblacions i a 12Km de les platges de Tamarit, Altafulla i Torredembarra.

En la seva orografia irregular s'hi conreen, en terrasses sostingudes pels marges de pedra que els pagesos han aixecat al llarg dels segles, vinyes i oliveres centenàries.

El clima mediterrani litoral, amb temperatures suaus tot l'any i pluges escasses, potencia les propietats dels fruits produïts al terme, dotant-los de la qualitat que els distingeix.